2010. június 18., péntek

Pszichedelikus freak-folk

A walesi Gorky's Zygotic Mynci (a 'mynci' a walsh nyelvnek megfelelő ejtése az angol 'monkey') egyéni, eredeti, bolondos zenét játszik. Naiv kis folkos dallamoktól kezdve a diszkrét rockos őrületig van itt minden. Mivel a banda a 90-es évek elejétől végéig alkotott, zenei nyelvezete is ennek megfelelő, de a pszichedelikus freak-folk egészen jó címke. Angolul és walsh gael-ül is énekelnek, ami már önmagában érdekes.

Példaképük egyértelműen a Canterbury szcéna, közülük sem a progresszív mesterek, inkább Kevin Ayers kedves bugyutaságai, illetve Robert Wyatt munkássága. Már csak azért is érdemes velük foglalkozni, mert a Canterbury szcéna által kijelölt zenei útvonalon a fiatalabb generációk már nem nagyon lépdeltek...
Én még hangulatra kötném ide a The Flaming Lips-et és valamiért az Animal Collective-vel is érzek valami borzasztó távoli rokonságot, de ha ti nem, akkor panaszkodjatok bátran (a komment mezőbe)!

Egy nagyszerű albumuk 1997-ből:
Barafundle

Kifejezetten albumot érdemes hallgatni tőlük, valahogy úgy jön át a sokszínűségük, a különféle témák íve. Egy-egy dal kiragadva bénácskának hathat. De azért legyen három ízelítő youtube.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése